top of page

Kumite

När din motståndare attackerar kommer han in innanför din räckvidd, det är din chans
Det går inte att attackera utan att samtidigt försvaga det egna skyddet. Utnyttja det övertaget och kontra i just det ögonblicket. Var ett steg före din motståndare. Lär dig avstånd och timing. Vänta inte på din motståndares attack. Förflytta dig, tvinga motståndaren att attackera så du får möjlighet att kontra. Retirera inte efter en blockering; blockera och kontra i ett.

Attackera med snabbhet och ihållighet
En enstaka teknik är lätt för din motståndare att ”läsa”. Finta och attackera i ett mönster som passar dig. Håll din motståndare inom räckhåll. Försvaga dennes gard genom återkommande attacker och avgör innanför.

Använd fötterna för att undvika din motståndares specialtekniker
Om du attackerar från stillastående läge blir du lätt att ”läsa”. Var i rörelse så du kan röra dig smidigt in i nya tekniker utan att förlora dyrbar tid. För att lyckas måste du hitta din egen rytm, ditt eget fotarbete. Nästa steg är att lära dig motståndares favoritteknik så att du kan förutse den. Lura motståndaren att använda den och kontra direkt när attacken kommer.

 

Lär kroppen ditt attackmönster
Skapa ett eget attackmönster som passar just dig. Träna in det så att det uppstår spontant utan att du behöver ”tänka”. Träna in ett par-tre sådana mönster. Sedan behöver du bara kunna variera dessa med ytterligare någon teknik och du har allt du behöver för att vinna.

Missa aldrig ett tillfälle att utnyttja din motståndares misstag
Det är viktigt att kunna slå till när din motståndare gör ett misstag. Om din motståndare misslyckas med ett svep och du inte gör något så har du bara tänkt på hur du ska blockera eller retirera. Du måste ha större självkänsla och mer koncentration. Även de erfarna motståndarna gör misstag: utnyttja dem.

60266951_1701365470007285_70365429751401
bottom of page